På besøk hos Daya – en eksotisk matopplevelse

Reklame | Ellos

Jeg var så heldig å bli invitert til Daya på mat. På tur opp trappa blir jeg innhyllet i eimen av gode og spennende dufter. Det var mange lag av ulike aromaer som møtte meg på tur opp trinnene og inn dørene. Jeg tror jeg har kommet til «krydder-aroma-himmelen»!

 

Vichy Capital Soleil Wet Skin Kids

I den store krukken har hun ferske karryblader, og i den lille er det blader som hun selv har tørket. De blir delvis brukt hele, og delvis malt opp i en morter for å ha til kryddermiks.

Daya kommer fra krydderøya, Sri-Lanka. Øya hvor du kan gå ut i hagen for å hente det meste du kan tenke deg av gode krydder, enten det er kanel, vanilje, gurkemeie, ingefær eller pepper. Maten i Sri-Lanka lages av ferske ingredienser, og krydder er essensielt. Det brukes mye chili, curry og ingefær, Og det er ikke uvanlig at det serveres tre-fire ulike curryretter sammen med ris. Alt mikses sammen på tallerken, og skal tradisjonelt sett spises med fingrene.

Når jeg kom inn på Dayas kjøkken, så møtte jeg en smilende dame som så ut til å kose seg med sine matprosjekter, i en sky av damp og de mest deilige lukter. Flere gryter sto på ovnen, med ulike retter som var på gang. På skjærebrettet var det ferskt nyoppkuttet løk, hvitløk, karriblader og ingefær m.m, klart til å puttes i grytene.

Allerede på trappen, på tur inn hadde min «mathjerne» begynt å registrere lukter, analysere innhold og bli nysgjerrig på hva som var på gang. Vel inne ble all min nysgjerrighet tilfredsstilt… Daya sprudlet over av fortellerglede. Hun er et oppkomme av kunnskap om krydder, hvordan lage krydder selv, behandle dem og bruke dem i mat.

Daya kjøper ikke krydderglass på butikken, hun kjøper grønnsaker og urter. Det hun ikke får tak i her, bestiller hun fra import i Oslo. Deretter blir det omsorgsfullt tatt vare på slik at hun kan bruke det ferskt, eller tørket, for så å male det til egne krydderblandinger. Hun viste meg blant annet noen glass med hjemmelaget karryblandinger. En spesifikt til grønnsaker, og en til kjøttretter.

Når Daya lager mat, er ingrediensene og matrettene nøye valgt. Det handler ikke bare om at du skal bli mett, og at det skal smake godt;  mat er mer enn nytelse og ernæring. For det er nemlig slik at i Sri-Lanka så brukes krydder og mat bevisst som folkehelse og medisin.Daya fortalte ivrig om hvordan de ulike matrettene påvirket helsen, og hva den hjalp mot. Noe er godt for hjertet, og noe er godt for psyken. Noe forebygger kreft, og noe forebygger alzheimer. Når Daya får fortelle om alt dette, da flyr tungen av gårde i et farlig tempo, og jeg strever med å holde tritt. Noen spørsmål må jeg stille for å få med meg alt, men du verden hvor interessant og morsomt det er å få ta del i hennes erfaringer, kunnskap og kultur.

Richmond & finch

Min tallerken! En tallerken full av smaker og deilige aromaer. Helt naturlig og hjemmelaget😋👌🏼 Denne ristypen har jeg aldri spist før, og det kommer vel ikke som noen overraskelse at den heter «rød ris».

For å se nærmere på hva denne tallerkenen inneholder:

Chicken bistek; Kylling krydret med hel nellik, ingefær, hel kardemomme, edikk, sjalottløk, hvitløk, karryblader, grønn chili, pepper og gurkemeie. Saftig og utrolig god, med kryddermiks jeg ALDRI kunne ha funnet på selv. Fantastisk!
Dhal curry; Sjalottløk, hvitløk, kanelstang, karrypulver(hjemmelaget), hornbukk frø, gurkemeie, karriblader, kokos melk, grønnchili og linser.
Snake gourd curry; bra for stress, sier Daya. Består av grønnsaken snake gourd, litt karry pulver, karryblader, hvitløk, gurkemeie, hornbukk frø, kokosmelk og grønn chili. Denne maten blir man ikke bare rolig av, man blir også en smule varm 😄
Salat lagd av planten Gotukola ( centella asiatica), kokosmasse, sjalottløk, lime, litt salt og tomat. Gotukola er også en plante med mange helsefremmende egenskaper. Fås kjøpt i helsekostbutikker her til lands. Daya bruker planten fersk, og bevisst, som en del av middagen i forhold til dens egenskaper.

Etter middagen serverte Daya grønn te og linseboller. Yammi!

Linseboller; most linser, løk, karryblader og litt grønn chili. Stekt i olje. Snadder!

Dette var i sannhet en spennende og eksotisk matopplevelse. Jeg var slett ikke sulten når jeg dro derifra. Nå har jeg bare en hemmelig drøm… nei! 2 faktisk; 1. Jeg fikk lyst til å besøke Sri-Lanka, og 2. Jeg håper Daya inviterer meg på mat igjen… 🤣

Takk for den nydelige maten🙌🏻😋

Dagens anbefalte produkter: Håper dere tar dere tid til å trykke innom disse 6, om ikke annet, bare for å ta en kikk…

Bialetti//Bialetti//Ellos

Bosch//Braun//Champion

 

 

 

 

Nysgjerrig på hva naturen har å gi oss? Da er vi to! Jeg vil føle naturen, og bruke mer av naturens forråd; sanke, dyrke, sanse og nyte... I tillegg kommer det gjerne huslige temaer, oppskrifter og livets gang. Det blir rett og slett litt av hvert om meg og mitt. Bruker mye tid på fotball, natur, hunden Tinka og alle slags varianter av hjemmelaget... Hilsen Lene 46 år, førskolelærer og sykepleier.
Posts created 146

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
Follow