Vaksine; har vi nå fått en påminnelse om hvorfor den er viktig?

Jeg tenker at det nå er dags for å gjøre folk oppmerksom på at vi har noe verdifullt i vaksinene! Menneskenes historie er også en historie om vår kamp mot sykdommer. Den tiden vi nå er inne i gjør kanskje at vi kan stoppe opp et øyeblikk og tenker over hva vaksinene faktisk har gjort for oss…

Edvard Jenner regnes for å være vaksinens far. I 1796 brukte han kukopper for å fremkalle antistoffer mot Kopper. Det var mye prøving og feiling før de kom frem til en metode som var så god at et storstilt vaksinasjonsprogram kunne gjennomføres. I 1980 ble kopper endelig erklært utryddet.

Jeg blir stadig forundret når noen er i mot vaksiner, og når noen hardnakket påstår både det ene og det andre, selv om påstandene blir tilbakevist gjennom grundig forskning. Jeg tenker også som så; Egentlig er det et svar nok i seg selv å se tilbake på historien. Vi har en lang lang rekke av farlige sykdommer som det tidligere døde masse mennesker av, både babyer, barn, ungdommer og voksne, men som folk i dag sjelden ofrer en tanke. Vaksinen er i dag en selvfølgelig og viktig del av den moderne medisinen. Vi kan knapt tenke oss en verden der kopper, meslinger, polio og difteri florerer. Kanskje har det gjort oss overlegne? -vi tror vi har kontroll over infeksjonene, og at det er en selvfølge at barn vokser opp og blir voksne. At sykehuset hjelper oss hvis vi blir syke.

Vi har flere ganger sett hvor forskrekket, redde og vantro folk blir når det dukker opp sykdommer vi ikke kan beskytte oss mot via vaksiner; F.eks Hiv, Ebola, Sars og nå Korona… Jeg gjentar det derfor: har vi ikke mye å takke vaksinene for? Ja, det dukker opp noen bivirkninger av og til, selv om disse også blir sjeldnere og sjeldnere etter hvert som vaksinene blir utviklet, men uansett; er bivirkningene farligere enn selve sykdommen? Du vet at cellegift gir bivirkninger, vil du ikke takke ja til dette hvis det kan kurere deg for kreft?

I et historisk tilbakeblikk på NSF.NO sine sider leste jeg for en tid tilbake at vaksinehistorien viser oss at vellykkede forebyggende tiltak er sin egen verste fiende. Når sykdommen forsvinner er det vanskelig å få folk til å skjønne hvorfor vi skal fortsette å forebygge. Negative effekter av vaksine, enten de er reelle eller er mistenkte på et tynt grunnlag, får en stor plass i folks bevissthet når sykdommen ikke lengre er synlig. Dette er en utfordring for helsevesenet, og som gir konsekvenser for de få i samfunnet som av en eller annen grunn ikke kan ta vaksinene. Disse blir indirekte beskyttet uten vaksine, hvis samfunnet rundt ikke er smittebærer som en følge av et godt vaksinasjonsprogram. Jeg håper derfor at folk husker på hvor viktig vaksiner er i den moderne medisin, og hvor mye den har forskånet oss for.

I desember 2019 listet WHO opp 10 trusler mot den globale helsen, og der er vaksinemotstandere listet opp sammen med hiv, dengue-feber, ikke-smittsomme sykdommer som kreft, diabetes og hjertesykdommer. Jeg tenker at det vi står overfor i dag med stengte kommuner, lock down, arbeidsledighet, sykdom og død på grunn av Koronaviruset bør få vaksinemotstandere til å våkne opp og tenke seg om en gang til.

Til dere som vaksinerer dere: Takk! Dere bidrar til en kollektiv samfunnsbeskyttelse 🙂

 

 

 

 

Nysgjerrig på hva naturen har å gi oss? Da er vi to! Jeg vil føle naturen, og bruke mer av naturens forråd; sanke, dyrke, sanse og nyte... I tillegg kommer det gjerne huslige temaer, oppskrifter og livets gang. Det blir rett og slett litt av hvert om meg og mitt. Bruker mye tid på fotball, natur, hunden Tinka og alle slags varianter av hjemmelaget... Hilsen Lene 46 år, førskolelærer og sykepleier.
Posts created 64

2 thoughts on “Vaksine; har vi nå fått en påminnelse om hvorfor den er viktig?

  1. Det er no skrevet veldig godt og alle skulle tenker seg om,at dem skal beskytte seg og samfunnet. Delt videre, så at flere kan tenker seg om

    1. Takk for oppfordringen om deling. Det er gledelig å se at mange har delt. Som lege vet jo du, Annette, at vaksiner redder liv. Din anbefaling er derfor verdifull! 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
Follow