Sist lørdag var jeg og datteren min på shopping i en forstad til Bonn som heter Sankt Augustin. Vi spiste lunsj på et fransk konditori, og der kjøpte vi oss en laksepai. I utgangspunktet var jeg litt skeptisk, men ble positivt overrasket. Dette fikk meg til å huske at jeg selv har en oppskrift på laksepai som det er lenge siden jeg har lagd. En periode lagde vi den veldig ofte, og nå kjente jeg at tiden var inne til å finne frem den oppskriften igjen.
Oppskrift Paideig.
Nok til 2 paiformer:
100 g Melange
5 dl hvetemel
4 ss vann
Smuldre smør og mel og tilsett kaldt vann. La den hvile en stund i kjøleskapet. Kjevl den ut, litt større enn formen.
Trykk deigen ut i en paiform og prikk bunnen med en gaffel og smør den med eggehvite. Stekes på nederste rille på 200°C i ca. 5 minutter først, og ha deretter på fyllet før den stekes videre.
Fyll til 2 paier:
6 dl fløte
4 egg som røres inn i fløten
4 fileter laks – filetene skjæres i 1 cm tykke skiver på tvers av fileten
dill
salt og pepper – strø ønsket mengde på filetene 20-30 min før de skjæres opp
400 g – raspet
1/2 til 1 purre
-Legg laksebitene jevnt fordelt utover paien, strø over med dill og purreløk, og tøm over egg- og fløteblandingen. Til slutt dekker du til med et godt lag med ost.
-stekes videre på nederste rille i ca 15-20 min.Følg med at paideigen ikke blir svidd rundt kantene. La paien hvile noen minutter.
-godt tilbehør er rømme med en lett grønn salat eller agurk
God appetitt 🙂