8 ting å glede seg over + Filippinsk oppskrift På «kylling i soyasaus» (Adobo)

I dag har jeg prøvd å fokusere på ting å glede seg over. Det er så mye fokus på korona, frustrasjon blant folk og hissighet i samfunnet. Hvis vi innimellom alt alvoret stopper opp og tenker gjennom goder og gleder, kan vi kanskje ha noen minutter med et fredeligere sinn?

 

  1. Sola og lyset: Et glimt av sola gir energi og glede i sinn. Den var fraværende i dag, men jeg vet at den er der bak skyene så jeg gleder meg til den kikker frem og gir meg et smil igjen. Dagene blir stadig lengre og jeg elsker at det er lysere utover ettermiddagen og kvelden
  2. Familie og venner: Ingenting betyr mer, og ingenting gleder meg mer. At familie og venner er friske, og har det bra, er det viktigste. Samvær under et måltid, spille et brettspill sammen eller en samtale om smått og stort, er uvurderlig. Bare det å vite at de finnes og at de er en del av ditt liv, er verdifullt.
  3. Ferie og fritid: Ferie og fritid handler også mye om muligheten til å være sammen med de som betyr mest, familie og venner. Det betyr også frihet til å reise, eller å gå turer i skog og mark. Selv om reisemulighetene for øyeblikket er innskrenket, er dette noe vi kan glede oss til når viruskrisen er over. De fleste av oss har likevel muligheten til å nyte frisk luft og natur, dette kan gjøres uten å risikere smitte. La lungene fylles med ren luft, la vinden rive i deg eller sola varme deg. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.
  4. Livet: Gled deg over dagene du har fått tildelt, og gjør de beste ut av dem. Det er lett å tenke at «lev hver dag som om det er din siste», er et litt «oppbrukt» visdomsord… men tenk skikkelig over det, for dagene våre er ingen selvfølge. Husk å sette pris på livet mens du kan.
  5. Foreldrerollen: Som mor eller far gir livet deg både gleder og sorger, oppturer og nedturer, og grublerier og latteranfall! Kontrastene kan være store, men gleden overskygger alle tunge eller bekymra dager. Å være en forelder er en glede så stor at den gjør deg i stand til å ofre deg selv! Å være en forelder gir deg muligheten til å høre verdens herligste latter; ditt barns latter.
  6. Mat på bordet: I dagens samfunn i Norge er ikke matmangel et allment problem, men likevel finnes det nok fattigdom her også til at noen ikke kan spise seg mette hver dag. Det å ha tilgang på sunn, fersk og god mat er noe vi bør sette pris på. I en krisesituasjon kan mattilgangen svikte, så gled dere over maten på bordet, den er ikke alle forunt å ha, og det er ikke en selvfølge at det alltid vil være slik. Å være samlet rundt kjøkkenbordet under frokosten, eller spise en god middag med familien er gull verdt.
  7. Utdanning, kompetanse og evner: Anerkjenn dine kvaliteter og gi deg selv muligheter. Alle har noe de er gode til, eller gode på. Enten du har høy-, middels- eller lavere utdanning; gled deg over hva du kan, og bruk kunnskap eller evner til å utgjøre en forskjell på et eller annet vis…
  8. Et hjem: Tak over hodet og en varm seng, gled deg over å ha et sted å komme hjem til eller sted hvor du kan føle deg trygg. Et hjem er det stedet hvor du kan senke skuldrene og være deg selv 100%. Dette er heller ikke noe som er en selvfølge i Norge, og slett ikke på verdensbasis. «Eit lite bu er betre enn inkje, heime er kvar mann herre.» Håvamål

 

Under frokosten i dag ble jeg sittende å tenke på alt dette. Jeg følte meg med ett svært heldig der jeg satt sammen med min mann, datter og sønn. Vi lagde oss varm sjokolade og spiste lokalproduserte egg fra Leka. Korona frie egg, sammen med koronafrie mennesker på ei koronafri øy. Hvis man stopper opp og tenker seg om, så er det mye å glede seg over, til og med i en tid med nasjonal krise…

 

 

Gårsdagens middag er en matrett fra Manila, Filippinene. Jeg har elsket denne retten fra første gang jeg smakte den! Oppskriften fikk jeg fra min gode venninne Mhar tidlig på 90-tallet, og har  vært en populær rett i alle år, blant både venner og familie.

kylling i soyasaus

-Adobo-

1 hel kylling – deles i 8 biter

5-6 fedd hvitløk

pepper

3 suppeøser soyasaus

1.5 suppeøse kokoseddik

3-4 dl vann

Serveres med jasminris

-legg kyllingbitene i en gryte sammen med hvitløksbåtene (trykk båtene litt flate med en kniv først)og et lett strø pepper. Legg på lokk. La det stå slik på kjøkkenbenken 1-2 timer.
-hell over soyasaus og eddik og kok opp. Sausen er nå veldig sterk på smak, men vil gjøre kyllingen nydelig på smak! La det småkoke/trekke 40-50 min, til benene løsner. Pass på å vende bitene forsiktig av og til for å få bitene jevnt marinert og smaksatt.
-når det nærmer seg enden på trekketiden tilsettes vannet. Smak deg frem til ønsket «styrke». Vi liker den litt sterk ettersom risen vil jevne det litt ut, …vi velger heller å tilpasse smaken med hvor mye saus vi har på fatet. Gi det et siste oppkok slik at vannet er godt blandet inn i sause.

håper det smaker, vel bekomme 🙂

Legger til dette bilde etter forespørsel om hvilken type soyasaus og kokoseddik jeg bruker 🙂 takk for kommentar og spørsmål

Nysgjerrig på hva naturen har å gi oss? Da er vi to! Jeg vil føle naturen, og bruke mer av naturens forråd; sanke, dyrke, sanse og nyte... I tillegg kommer det gjerne huslige temaer, oppskrifter og livets gang. Det blir rett og slett litt av hvert om meg og mitt. Bruker mye tid på fotball, natur, hunden Tinka og alle slags varianter av hjemmelaget... Hilsen Lene 46 år, førskolelærer og sykepleier.
Posts created 146

3 thoughts on “8 ting å glede seg over + Filippinsk oppskrift På «kylling i soyasaus» (Adobo)

    1. Hei Marit, takk for det. Koselig at du liker bloggen min😍. Jeg legger inn bilde av soyasausen og kokoseddiken under oppskriften. Disse fås kjøpt på de fleste asiatisk-/ importbutikker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
Follow