Matsvinn… Tenk miljø, kast mindre mat! Brune bananer kan brukes, så jeg lager bananpannekaker i dag…

Tenk miljø, kast mindre mat!

Matsvinn har blitt et stort vestlig problem som gir ringvirkninger på verdensbasis. Vi kaster alt for mye mat som faktisk er spiselig. Både produsenter, grossister og forbrukere må ta sin del av ansvaret her, men jeg ser dette utifra et forbrukerperspektiv. Jeg mener at det kastes for mye mat fordi vi mangler kunnskap om oppbevaring og holdbarhet! Skjønner jo at ingen vil bli matforgiftet, men det trenger man heller ikke å bli. Det handler om god hygiene, gode oppbevaringsrutiner, og om å skaffe seg nødvendig kunnskap og erfaring. Hvis alle husholdninger har begynt å kaste litt mindre, ville det faktisk ha utgjort mye! Begynn i det små, og tenk over gjenbruk og  «resirkulering» på mat så vel som ting og tang. Etter hvert som bevissthet, erfaring og kunnskap øker, vil matsvinnet kunne minske enormt.

Jeg tror at vi har blitt en del av et forbrukersamfunn hvor fokus på kvalitet, utseende, at det skal se delikat ut, og at vi i tillegg «har i overflod», har gjort at vi har mistet både kunnskap og viktige verdier. Faktorene er mange og sammensatt, men altså; hvis man tenker miljø, så er matsvinn vel så viktig å se på som bensinpriser, strømforbruk og materialisme! Verden trues av matmangel. Gulrot som er krokete, 1 dag gamle brødvarer, bananer som har blitt brune, eller middagsrester fra i går trenger ikke å kastes. Mye av middagsrestene kan benyttes i en ny rett, eller varmes opp igjen 1-2 dager senere. Null problem. Kjøp bananene selv om de er litt brune, de kan brukes til mye! Brødvarer kan spises i flere dager, eller brukes til for eksempel ostesmørbrød eller krutonger. Finn mulighetene 🙂 I dag lager jeg bananpannekaker av bananer som butikken ikke får solgt.

Bananpannekake m/creme fresh og hjemmelaget rabarbra syltetøy
Bananpannekake m/creme fresh og hjemmelaget bjørkesirup

Oppskrift på sunne bananpannekaker:

Til 2 Personer

3 godt modne bananer

3 dl lettkokt havregryn

1.5 ts vaniljesukker

1.5 ts bakepulver

3 egg

1.5 dl lettmelk

1 ss Melange eller Olje til steking

-Mos bananene godt med en gaffel eller en stavmikser. Visp eggene kjapt sammen i en egen bolle, og vend dem inn i bananmosen. Tilsett alt det tørre og rør alt sammen inn med melken.

Stekes som små lapper eller sveler i en stekepanne.

Vårt Tilbehør i dag:

Rømme, rabarbrasyltetøy og/ bjørkesirup + Melk som drikke

Håper det smaker, vel bekomme 🙂
 

 

Nysgjerrig på hva naturen har å gi oss? Da er vi to! Jeg vil føle naturen, og bruke mer av naturens forråd; sanke, dyrke, sanse og nyte... I tillegg kommer det gjerne huslige temaer, oppskrifter og livets gang. Det blir rett og slett litt av hvert om meg og mitt. Bruker mye tid på fotball, natur, hunden Tinka og alle slags varianter av hjemmelaget... Hilsen Lene 46 år, førskolelærer og sykepleier.
Posts created 146

One thought on “Matsvinn… Tenk miljø, kast mindre mat! Brune bananer kan brukes, så jeg lager bananpannekaker i dag…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
Follow