Langstekt svinestek med brunsaus og sky, gulrot, surkål, tyttebær og poteter

Dette er en tradisjonell klassisk rett som jeg syns fortjener litt oppmerksomhet. I dagens samfunn er de fleste så heldige at de kan spise det de har lyst på, uavhengig av ukedag eller årstid. Ofte handler det om tidsklemma eller hva «hjertet begjærer». Det å sette av tid og omtanke for et måltid på en søndag eller en helligdag, tror jeg er viktig. La oss senke skuldrene, sette tradisjoner i perspektiv og kjenne på hvor heldig vi er når vi kan gjøre dette. Retten jeg presenterer i dag vil gjøre at det oser gode dufter ut fra kjøkkenet hele dagen, og gi deg vann i munnen lenge før den blir satt på bordet. Nyt måltidet ditt; både forventningen som ligger i de sakte og tålmodige forberedelsene og det å spise den på et fint dekket bord, enten du sitter alene, eller samles rundt bordet med venner eller familie.

 

Langstekt svinestek: 

nok til 4-5 personer

1.5 kg Skinkestek

4 ts salt

2 ts pepper

3 dl vann

1 gulrot

1/2 løk

2 ss Melange

medium stekepose

steketermometer

  • Sett ovnen på 100°C varmluft. Beregn flere timer med langsom steking. Skrell gulrot og løk og del dem i to. Legg dem i en stekepose som er klargjort for kjøttet.
  • Brun kjøttet godt i en panne med Melange. Vend steken for å brune alle flater.

  • Fordel salt og pepper rundt steken og legg den i stekeposen sammen med gulrot og løk. Hell vann i pannen og kok ut sky, tøm den over i stekeposen. Kan være lurt å legge stekeposen i en ildfastform.

  • Putt et steketermometer i midten på steika, og lukk posen. Når kjernetemperaturen har nådd 65°C kan du øke ovnsvarmen til 200°C og forberede koking av poteter og gulrøtter. Ta ut steken på 76 °C og la den hvile tildekket 15-20 min før du skjærer den opp.
  • Skjæres i fine tynne skiver. Skyen fra stekeposen siles og brukes delvis til brunsausen, og resten serveres på bordet som den er. Noen foretrekker sky fremfor brunsaus, jeg serverer derfor begge deler.

  • Skrell gulrot og poteter og kok dem i et lett saltet vann. Gulrøttene kan kokes til de er al dente (en anelse motstand i midten når du tester dem med en stikke/gaffel/kniv). Potetene kokes møre. Koketid på grønnsakene avhenger av type potet og størrelse. Men ca 20-30 min.

Tradisjonell brunsaus:

3 ss Melange

3ss hvetemel

1 ts salt

1/2 ts pepper

4 dl kraft (sjy fra stekeposen)

2-3 dl vann – brukes til å spe med

  • smelt og brun melangen. Tilsett hvetemel og bland det godt inn med smøret. Bruk svak-middels varm, og rør hele tiden til alt har en fin nøttebrun farge.
  • Ha bruningen over i en kasserolle eller en gryte. Nå kan du sette bruningen til sides i påvente av skyen. Hvis du har skyen klar så er det bare å fortsette med sauslagingen.
  • Spe ut bruningen med varm sky, og rør godt mellom hver gang. Sausen skal være glatt og jevn. Når du har brukt all skyen, bruker du vannet til å spe til ønsket tykkelse på sausen.
  • la sausen småkoke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Tips: Noen bruker litt melk, 1 ss sennep/ketchup for å runde av smaken på sausen. Selv bruker jeg en liten «dæsj» ketchup.

 

 

Surkål:

750 g hvit hodekål

1 ts salt

1/4 ts pepper

2 ts karve

2 stk grønne epler

2.5 dl buljong/kjøttkraft

2 ts 7% eddik

2 ts sukker

 

Rensk kålen og skjær bort stilken. Kutt den fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter, i en kjele sammen med kraften. Kok opp og la det trekke i ca 45-50 minutter. Rør innimellom.

-smak til med eddik og sukker på slutten av koketiden.

Tips: Surkålen kan lages i god tid i forveien, og varmes opp like før servering. Hvis du putter den nykokte surkålen rett på rene, nykokte tette glass, og lar dem stå opp ned til de er avkjølte, kan de oppbevares i ukesvis i kjøleskapet 😉

 

 

Tyttebær:

2 ltr tyttebær

800 g sukker

1/2 ts nellik

Bland ingrediensene i en stor kjele, og kok i 5 min. Tøm over i nyvaskede, kokte glass. Sett på lokk og snu glassene opp ned. La dem stå til de er helt avkjølte. Gjerne til neste dag. Kan på samme vis som surkålen oppbevares i kjøleskapet i ukesvis.

 

 

 

 

Nysgjerrig på hva naturen har å gi oss? Da er vi to! Jeg vil føle naturen, og bruke mer av naturens forråd; sanke, dyrke, sanse og nyte... I tillegg kommer det gjerne huslige temaer, oppskrifter og livets gang. Det blir rett og slett litt av hvert om meg og mitt. Bruker mye tid på fotball, natur, hunden Tinka og alle slags varianter av hjemmelaget... Hilsen Lene 46 år, førskolelærer og sykepleier.
Posts created 146

3 thoughts on “Langstekt svinestek med brunsaus og sky, gulrot, surkål, tyttebær og poteter

  1. hei. hvor lang tid trenger den? steika er på 1.8 kg. den skal nytes på julaften så tiden er viktig, men om den trenger 3 eller 10 timer spiller liten rolle bare den et ferdig til klokken 17

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
Follow