Seilaks, som før i tiden gikk under navnet fattigmannslaks, er et populært pålegg i vårt hus. Dette er en rett som dukket opp som en erstatning for laks. Ikke alle hadde råd til å kjøpe laks, eller mulighet til å fange den selv. Det ble da lagd en versjon av sei. Seien ble saltet, farget og røkt, og erstattet således røykalaksen. I dag koster det ganske mye å kjøpe dette på butikken, eller hos noen som selger privat. Men, det er faktisk helt lett og rimelig å lage den selv. Dette er noe absolutt alle kan få til! Hvis du har tilgang på fersk sei vel og merke…
Vi har gjort det til en tradisjon å lage Seilaks til jul. Det har jo blitt slik at de fleste husstander i Norge kan lage eller spise hva de vil det meste av året. Vi har derfor vært bevisst på at enkelte ting skal høre julen til. Den siste julen reiste vi til det store utland og var borte til utpå nyåret, dermed ble det ingen seilakslaging. Derfor skal jeg i år gjøre et lite unntak og lage Seilaks til påske.
Her er oppskriften jeg bruker;
– ca 2 kg seifileter -legg de 3 dager dekket med grovsalt i kjøleskapet, gjerne oppå ei rist slik at vannet kan renne av, vil gi en fast konsistens. Da er det lett å skjære tynne fine skiver av fisken. Vask av saltet før skjæring til skiver. På dette stadiet er fisken spekesalt, men den vil bli passende til slutt…
-Legg skivene i et farge- og røykbad av 2L vann, 8g Seilaksfarge(kryddo), 80ml røyksyre(tre eddik) – La det ligge i et døgn (farge og røyksyre kjøpes på apoteket)
-Sil av væsken i et dørslag og ha fisken over på glass. Fyll etter med soyaolje til fisken er dekket.
kan spises umiddelbart.
Håper det smaker, vel bekomme 🙂
facebook: naturligogvis
instagram: lenegryde
.kan den ferdige nedlagte seien fryses og eventuelt hvor lenge
Ja den kan fryses men da uten å ha den i olje på glass. Du tar opp og tiner og så har på glass med olje som dekker. Selv bruker jeg Rapsolje da den er nøytral på smak. Pass på å fryse i passelig porsjoner som er akkurat nok til de glassene du skal bruke
Kor lenge er dette holdbart på glass?
Hei!
I og med at apotekene ikke har avtaler angående ingrediensene til Seilaks sporet jeg opp leverandør i Trondheim som jeg gjerne vil dele med dere.
Dette er GAUTE FABRIKKUTSALG AS, Ivar Lykkesvei 10, 7075 Heimdal. E-post: [email protected], Telefon: 982 44 119. Firmaet forhandler Kryddo.
Jeg bor i Ålesund og her var det absolutt ingen som forhandlet dette og jeg regner med at det kanskje dette gjelder andre plasser også. Veldig hyggelig person som jeg pratet med.
Med vennlig hilsen
Freddy Arne Hardy