Mors Lapskaus – få ingredienser, ingen dikkedarer! Det enkle er ofte det beste….

Mors Lapskaus er en ukomlisert og rett frem rett! Få ingredienser som bringer tydelig frem de smakene den består av. Enkelt og greit, rett og slett😄👌🏼 Uttrykket; «det enkle er ofte det beste» passer godt på mors lapskaus. Sammen med en «dæsj» hjemmelaget tyttebær, flatbrød og gastromat ble dette et finfint måltid hos mor og far på Husby❤️

Mors Lapskaus

(nok til 6-7 personer)

2.5 ltr vann m/ 3-4 ts salt og 2 ts pepper

4 nakkekoteletter

6 sommer koteletter

1 liten hodekål

1 liten kålrot

5 store gulrøtter

14 store poteter

salt

pepper

bruning:

5 ss Melange

5 ss hvetemel

  • Bruk en kasserolle som rommer 6-8 liter. La kotelettene trekke i vann tilsatt salt og pepper til de slipper benet og er møre. Ca 50-60 min. Løft dem opp fra kasserollen og la kjøttkraften være igjen i kasserollen. Rensk kjøttet og kutt det i terninger.
  • Kutt grønnsakene i ca 2 cm store biter og kok dem i kjøttkraften. Hodekål og kålrot kokes først i ca 10 minutter alene før gulrøttene tilsettes. Når de har kokt i 5-10 minutter sammen med kålen kan potetene helles i kasserollen. Kok 8-10 min før du tilsetter kjøtterningene og bruningen.
  • Lag bruning: smelt og brun melangen litt. Tilsett hvetemel og bland det godt inn med smøret. Bruk svak til middels varme og rør hele tiden til alt har en fin nøttebruk farge.
  • Ha bruningen sakte og forsiktig over i kasserollen med kjøtt og grønnsaker. La det småkoke, og rør hele tiden mens du tilsetter bruningen. Se til at det blander seg godt. Tilsett litt om gangen til du får en passende tykk konsistens på lapskausen. La den småkoke noen minutter for å koke ut melsmaken, og vips så er lapskausen klar til servering!
  • Hvis det blir bruning til overs, så setter du den i en tett boks kjøleskapet til en senere brunsaus-anledning. Mange ukers holdbarhet.Tilbehør: tyttebær, flatbrød og gastromat

tips: når du først lager bruning, lag en stor porsjon for å ha stående i kjøleskapet. Kjekt å ha noe klart 😉

En liten digresjon: I Liverpool blir en innbygger kalt scouser, og dialekten kalt scouse. Herlig dialekt! Dette stammer fra lapskaus som ble introdusert i Liverpool via sjøfolk. Retten ble så vanlig og populær at Liverpudlian til slutt fikk kallenavnet scouser, forkortet fra lobscouse (kom dit fra Norge, sier noen )

Nysgjerrig på hva naturen har å gi oss? Da er vi to! Jeg vil føle naturen, og bruke mer av naturens forråd; sanke, dyrke, sanse og nyte... I tillegg kommer det gjerne huslige temaer, oppskrifter og livets gang. Det blir rett og slett litt av hvert om meg og mitt. Bruker mye tid på fotball, natur, hunden Tinka og alle slags varianter av hjemmelaget... Hilsen Lene 46 år, førskolelærer og sykepleier.
Posts created 146

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
Follow